Skip to content

Hihetetlen Családi üzlet: Orbán, Tiborcz és a 100 Milliárdok

családi üzlet zugló városközpont

Mint egy családi üzlet: az Orbán kormány titkos beruházásai | Több mint 580 milliárd forint három kormányzati negyedre

Tiszta családi üzlet: a kormány titokban legalább 580 milliárd forintot költött három „kis” kormányzati negyed fejlesztésére, miközben az országban beruházási stop van érvényben. Ez az összeg elegendő lett volna egy teljes metróvonal megépítéséhez. Az egyik ilyen projekt a Hadházy Ákos által felfedezett zuglói városközpont, de a Válasz Online értesülései szerint a Dürer Park és a Kopaszi-gát irodai tömbjeinek felvásárlására is előszerződést kötött az Orbán Viktor vezette magyar állam. A két utóbbi ingatlannál az eladói oldal főalakja Tiborcz István, ami egyértelműen jelzi a családi összefonódásokat.

A három nagy projekt

Zugló–Dürer–Kopaszi üzlet

A Zugló–Dürer–Kopaszi üzlet összesen 350 ezer négyzetméternyi irodaterületet érint, amely kétszer akkora, mint a Gyurcsány-kormány idején elképzelt, de soha meg nem valósult kormánynegyed. Ezt a tervet a Fidesz akkoriban élesen kritizálta. Az ügy nagy felháborodást váltott ki, főleg annak fényében, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nemrég félszáz A-listás influenszert és youtubert fogadott fel Budapest népszerűsítésére. Ez az akció végül szintén családi üzlet lett, Orbán Ráhel és Tiborcz István tulajdonában lévő hotelek és klubok népszerűsítésére is szolgált.

Állami támogatás és titkos beruházások

Az állam ennél sokkal jelentősebb, akár 580-600 milliárd forintos támogatást is képes nyújtani a számára kedves embereknek -pl a kormányfő családjának-, amolyan családi üzlet módján, persze közpénzből . Például, ha valaki irodaházat és lakótömböt kíván fejleszteni, az állam nem csak hitelt biztosít, de nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé is nyilvánítja a projektet, ezáltal mentesíti a helyi szabályozások alól, és egyedi paramétereket állapít meg. Ha az ingatlanok piaci alapon nem tölthetők meg, az állam felvásárolja azokat, és központi hivatalokat költöztet oda. Az állam ráadásul úgy teszi mindezt, hogy a beruházásokat titokban tartja, még akkor is, ha más állami projekteket pénzhiány miatt leállítanak és ez mindannyiunkat érintő közügy.

Dürer Park

Dürer park irodaház komplexum (1)
Dürer park irodaház komplexum (1)

Az első ilyen projekt a Dürer Park irodai részeinek felvásárlása volt, amelyről az Orbán-kormány a nyilvánosság kizárásával döntött. A fő kedvezményezettek Tiborcz István és Garancsi István. A projekt két nagy irodatömbjét az állam vásárolta fel, miközben a lakótömböket továbbra is a magánberuházók értékesíthetik. A Dürer Befektetési Kft.-t, amely a területet menedzseli, Tiborczhoz közeli érdekeltségek birtokolják. A projektet 2021-ben kiemelt beruházássá nyilvánították, és az állam előszerződést kötött a két irodatömb felvásárlására 2022 tavaszán. A teljes vételár elérheti akár a 120 milliárd forintot is.

Bosnyák téri Zugló-Városközpont

családi üzlet zugló városközpont
Zugló városközpont

A Bosnyák téri projekt, amely szintén előszerződés alapján valósul meg, 150 ezer négyzetméter irodaterületet foglal magába, amelyet a magyar állam 244 milliárd forintért vásárol meg. A lehetséges beköltözők között szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). A projekt kivitelezője a Bayer Construct cégcsoport, amely eredetileg 950 lakást tervezett építeni, de az MNV kérésére a terv módosult, és végül hét kormányzati irodaház és 168 luxuslakás valósul meg.

Kopaszi-gát BudaPart

Kopaszi Gát felesztés - családi üzlet
Kopaszi Gát felesztés – családi üzlet

A Kopaszi-gát BudaPart projektje, amely a legnagyobb értékű a három közül, 160 ezer négyzetméter irodaterületet foglal magába, és az állam 255 milliárd forintnyi jelzálogjogot jegyzett be a területre. A lehetséges beköltözők között szerepel a MÁV–Volánbusz-csoport, az Állami Számvevőszék és a Nemzeti Választási Iroda. A projekt kiemelt státuszt kapott 2016-ban, és fontos szerepet játszott az állami Eximbank 52 millió eurós támogatása is. A projekt legnagyobb tulajdonosa a Tiborcz-féle Főnix Magántőkealap, Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér mellett: valódi baráti és családi üzlet.

Kritikák és aggályok

A Dürer Park, a Bosnyák téri Zugló-Városközpont és a Kopaszi-gát BudaPart projektjei kapcsán felmerülő kérdések és kritikák tovább erősítik a gyanút, hogy a magyar állam titokban és kivételezett módon támogatja a kormányhoz közel álló üzleti köröket. Az ilyen nagyszabású beruházások esetében elvárható lenne a nyilvános hatástanulmányok készítése, nyílt tendereztetés, és az érintett önkormányzatokkal való együttműködés, ám ezek az elvek szinte teljesen hiányoznak a szóban forgó projektekből. Az Orbán-kormány egyre inkább a családi üzletet és a baráti kapcsolatok előnyben részesítésére épít, ami komoly aggályokat vet fel a közpénzek átlátható és tisztességes felhasználásával kapcsolatban.

Forrás: VálaszOnline.hu