Skip to content

EU-pályázati botrány: Kiszivárgott a vádirat-Megdöbbentő! 78 millió kenőpénz

Eu-pályázati botrány

Az EU-pályázati botrányt követően azügyészség egy 400 oldalas vádiratában részletezett egy korrupciós hálózatot, amelyet K. Tamás, a pénzügyminisztérium egy referense épített ki 2015-ben, és amit 2022 tavaszán lepleztek le. A hálózatba több minisztériumi dolgozó, köztük osztályvezetők, helyettes államtitkárok és ügyvédek is beletartoztak. A hálózat működése során több millió forintot mozgattak, és a pályázatok manipulálása révén jelentős összegeket irányítottak át szabálytalanul.

EU-pályázati botrány

EU-pályázati botrány
EU-pályázati botrány

A vádirat szerint K. Tamás, ha valamilyen probléma merült fel, megkereste az adott bírálati osztályon dolgozókat, és pénzt ajánlott nekik a segítségükért. A korrupciós rendszer az évek során egyre több területre is kiterjedt. Az ügy kiemelt vádlottjai közé tartozik Barta Eke Gyula, korábbi ózdi alpolgármester és állami cégvezető, valamint Karsai Tamás, aki uniós pénzek elosztásáért felelős helyettes államtitkár volt.

A vádiratból kiderül, hogy a vádlottak a EU-pályázati folyamat minden pontján beavatkoztak, hogy biztosítsák a kívánt eredményt. Előfordult, hogy előre értesítették a cégeket a szükséges lépésekről, hiánypótlásokról, vagy kitörölték a pályázatok kritikus részeit. Helyszíni ellenőrzések esetén is gondoskodtak arról, hogy minden rendben legyen.

Az ügy súlyosságát jól mutatják a számok: a hálózat hét éve alatt összesen 25 milliárd forintnyi támogatást igényeltek. Barta Eke Gyulánál 78 millió forint kenőpénz kifizetése volt bizonyítható, míg Karsai Tamás egyszer ötmillió forintot fogadott el, más alkalommal pedig kilenc hónapon keresztül havi ötszázezer forintot kapott.

Az ügy tárgyalásának időpontja még nem ismert, de az ügyészség tíz év börtönt kért K. Tamásra, aki továbbra is ártatlannak vallja magát.

Forrás: Direkt36