Skip to content

A Magyar EP Választás 2024

Árad a Tisza!- a Tisza Párt feltűnése

 A Nagy Leolvadás Avagy a Fidesz 44%-a 

Ha az ember megpróbál értelmet keresni a magyar EP választások eredményeiben, hamar rájön, hogy a logika és a politika olyan messze állnak egymástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Na, de tegyünk úgy, mintha lenne ebben az egészben valami ráció, és próbáljuk megérteni, hogyan lett a Fidesz 2019-es 52.5%-os eredményéből mára mindössze 44%.

Elsőként vegyük górcső alá a 44%-os eredményt. A Fidesz támogatói most bizonyára úgy érezhetik, mintha egy zsák krumplit vágtak volna a lábukra, de ne legyünk igazságtalanok. A 44% nem kis teljesítmény egy olyan országban, ahol a politikai színpad inkább hasonlít egy groteszk komédiára, mint egy demokráciára.

A Fidesz Lázálma

magyar EP választás eredménye
magyar EP választás eredménye

Amikor a Fidesz 2019-ben a magyar EP választásokat 52.5%-kal zárta, sokan hitték, hogy a párt elérte politikai zenitjét. De hát a csillagok néha leesnek az égről, és úgy tűnik, a Fidesz csillaga is kezdi érezni a gravitációt. A 8.5%-os veszteség nem éppen az, amit a narancssárga párt propagandagépezete diadalittasan lobogtatna, de hát mit lehet tenni? A valóság néha kellemetlenebb, mint egy péntek esti híradó.

A Narancsos Egység Megkopása

A választók nem hülyék. Néha eltart egy darabig, míg rájönnek, hogy a király meztelen, de előbb-utóbb leesik a tantusz. A Fidesz kormányzása alatt számos botrány, korrupciós ügy és “ügyesbe” megoldott hatalmi manőver derült ki, ami még a leglojálisabb szavazókat is elgondolkodtatta. Az unortodox gazdaságpolitika és az EU-val folytatott permanens háborúskodás is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar EP választások eredménye azt tükrözze, hogy sokan úgy érezték, ideje lenne új vizekre evezni. A 44%-os eredményben érezhető a kiábrándultság szele, amely lassan, de biztosan kikezdi a monolitikus narancsos egységet.

A Tisza Párt Felbukkanása

Árad a Tisza!- a Tisza Párt feltűnése
Árad a Tisza!- a Tisza Párt feltűnése

És akkor jött a Tisza párt, mint egy hirtelen jött tavaszi zivatar, ami egy pillanat alatt felfrissítette a politikai klímát. Senki sem számított arra, hogy egy új kormánykritikus erő ilyen gyorsan ilyen jelentős támogatottságra tehet szert. A Tisza párt mindössze 3-4 hónap alatt a második erővé nőtte ki magát Magyarországon, és 30%-ot szerzett a magyar EP választáson, gyakorlatilag teljesen szétzilálva az eddig ismert ellenzéki pártokat.

Ez a villámgyors siker természetesen felveti a kérdést: hogyan sikerült nekik, amit mások évek óta nem tudtak elérni? A válasz részben abban rejlik, hogy a Tisza párt friss alternatívát tudott nyújtani a kiábrándult választóknak, míg a hagyományos ellenzéki pártok egymásra licitáltak a politikai színpadon. A Tisza párt vezetője egyszemélyes országjáró körútján közel került a választókhoz és egyértelmű, egyszerű és érthető üzenetekkel tudott megnyerni magának szavazókat ezzel jelentősen megváltoztatva a a magyar EP választások várható eredményeit.

A Fidesz Reakciója: Még Több Propaganda?

A Fidesz válasza a 44%-os a magyar EP választások eredményei természetesen nem lehetett más, mint még több propaganda. Az állami médiagépezet már régóta a párt szolgálatában áll, de most úgy tűnik, még magasabb fokozatba kapcsoltak. Az emberek azonban talán kezdenek immunissá válni a propaganda folyamatos áradatára, és ez az eredményekben is tükröződik.

EU-s Szankciók és Az Európai Politika Hatása

Ne felejtsük el, hogy a Fidesz 44%-os eredménye az európai kontextusban is értelmezendő. Az EU folyamatos szankciói, a jogállamiság helyzete miatt indított eljárások és a közös európai értékekkel való szembenállás mind-mind olyan tényezők, amelyek befolyásolják a választók hozzáállását. Az európai politikai klíma változása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Fidesz támogatottsága megcsappant.

A Tisza Párt Hatása Az Ellenzékre

A hagyományos ellenzéki pártok sokat vesztettek az EP választáson
A hagyományos ellenzéki pártok vesztettek

A Tisza párt feltűnése nem csak a Fidesz számára jelentett kihívást, hanem az egész ellenzéki palettát újrarendezte. Az eddigi baloldali, liberális és zöld pártok szinte teljesen háttérbe szorultak. A Tisza párt dinamikus kampánya és karizmatikus vezetése magához vonzotta azokat a szavazókat, akik eddig az ellenzéki pártok között lavíroztak, de sosem találták meg az igazi alternatívát. Ez a jelenség egyben megmutatja, hogy a választók valójában mennyire ki voltak éhezve egy új politikai erőre, amely valódi változást ígérhet.

A Jövő: Remény Vagy Apátia?

Az igazi kérdés az, hogy a 44%-os eredmény a Fidesz számára egy átmeneti visszaesés vagy egy hosszú távú trend kezdete. Az ellenzék ugyan most újraerősödött a Tisza párt által, de a választói bizalom feléjük még törékeny, és könnyen elszállhat. A Fidesz pedig még mindig erős és jól szervezett, és bár most vesztettek némi támogatást, könnyen vissza tudják szerezni, ha megtalálják a megfelelő narratívát.

A magyar EP választások eredménye:Konklúzió

A 44%-os eredmény egyértelműen jelzi, hogy a Fidesz már nem annyira érinthetetlen, mint amilyennek korábban tűnt, azonban a magyar politikai tájképen még mindig ők a domináns erő. A választók egy része kezd kiábrándulni a pártból és az új erő, a Tisza párt megjelenése felrázta a politikai palettát, új reményt adva azoknak, akik változást szeretnének. Az elkövetkező években sok múlik majd azon, hogy a Fidesz hogyan reagál erre a kihívásra, és hogy a Tisza párt képes lesz-e fenntartani az egységét és hitelességét.

Az igazság azonban az, hogy a politika kiszámíthatatlan, és bármi megtörténhet. De egy dolog biztos: a magyar választók türelme és hite a politikában továbbra is egy törékeny és értékes dolog, amelyet mindkét oldalnak komolyan kell vennie.