Skip to content

Magyar Katonák Afrikában 2023-24

Magyar Katonák Afrikában - Orbán Gáspár csádban

Orbán Gáspár titokzatos szerepe magyar katonák Csádba küldésében

Különös jelenet Csádban

Magyar Katonák Afrikában. 2023 december elején különös jelenet játszódott le, amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és delegációja megérkezett Csád elnöki palotájához. Amikor a magyarokat szállító autók begördültek, a külügyminiszter és kísérői elindultak a palota felé, de egyikük hirtelen inkább a kert felé vette az irányt.

A fehér kisbuszból kiszálló, zöld fedora kalapos fiatalember először a magyar delegáció érkezését rögzítő kamerába nézett, majd annak hátat fordítva oldalazni kezdett, miközben zsebéből egy kék maszkot húzott elő. A furcsa jelenet a csádiak által készített és a találkozó napján, 2023. december 7-én a Facebookra feltöltött videóban szerepel.

Egy vágás után látszik, hogy a zöld kalapos figura már maszkkal eltakarva sétál az elnöki palota folyosóin, később pedig maszk nélkül jelenik meg a tárgyalóteremben – itt azonban a kamera oldalról veszi, így az arcát nem látni. A videóban benne maradt egy olyan jelenet is, amikor Szijjártó háta mögött sétálva ugyanez a férfi – immár kalap és maszk nélkül – belép egy másik terembe, majd amikor észreveszi a kamerát, gyorsan beáll egy oszlop mögé.

Orbán Gáspár azonosítása

A Direkt36 a francia Le Monde-dal közösen az elmúlt hetekben tucatnyi hasonló, csádi és nigeri hivatalos magyar látogatásokon készült videón és fotón próbálta beazonosítani azt a fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt. Az ő figurája kizárólag az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, többnyire alig felismerhetően, miközben a magyar tudósításokból rendre kimaradt. Végül egy 2023 októberi videó, illetve egy 2023 decemberi és egy 2024 januári fotó alapján sikerült beazonosítani: Orbán Gáspár, a miniszterelnök, Orbán Viktor fia.

A fiatalember fotóit két arcfelismerő applikációba is feltöltötték, és mindkettő egyértelműen Orbán Gáspárt azonosította. Az Afrikában készült képeket két, Orbán Gáspárt személyesen jól ismerő forrásnak is megmutatták, és mindkettő megerősítette, hogy róla van szó.

Orbán Gáspár karrierje színes és éles váltásokkal teli. 2010-ben profi focistának állt, majd 2014-ben sérülés miatt feladta a sportolást. Jogot tanult az ELTE-n, majd Afrikába utazott, ahol az „Empower a Child” keresztény segélyszervezettel Ugandában tanított gyerekeket focizni. Afrikai élményeiről így beszélt: „Afrikában olyan erejével találkoztam az élő Istennek, hogy az egész életemet átadtam Jézusnak.” Ezt követően a Felház nevű vallási gyülekezet egyik vezetőjeként jelent meg a magyar közéletben.

Katonai karrier és csádi misszió

A focista és hittérítői karriert egy újabb váltással a katonaság követte – 2021-ben a Telex derítette ki, hogy 2019-ben hivatásos katonává vált, és minisztériumi ösztöndíjjal a brit királyi Sandhurst Katonai Akadémia növendéke lett. Azt eddig nem lehetett tudni, hogy miként alakult a karrierje az akadémia befejezése óta. Utoljára katonafotóin rendes egyenruhában, rövidre nyírt hajjal és megborotválkozva láthattuk.

A magyar parlament 2023 novemberében szavazta meg, hogy hozzájárul egy Csádban és a szubszaharai ország közvetlen szomszédaiban – így Nigerben – bevethető, kétszáz fős magyar katonák Afrikában történő missziós küldetéséhez. A katonák feladata „tanácsadási, támogatási és harctéri mentorálási feladatok ellátása” lesz, amivel Magyarország a terrorizmus elleni harcot és a migráció kiváltó okainak megszüntetését segíti.

Magyar katonák Afrikában: a csádi misszió titkai és kérdőjelei

magyar katonák Afrikában, menet a sivatagban
Magyar katonák Afrikában

A váratlanul bejelentett „Magyar katonák Afrikában” misszió küldetése meglepte a közvéleményt és a szakértőket is. A Telex szerint „a honvédségtől kiszivárgó értesülések alapján katonai körökben sem örvend osztatlan népszerűségnek a kockázatos és költséges terv, és a magyar érdek körül is vannak kérdőjelek.”

Nem sokkal ezután a Direkt36-hoz eljutott egy információ, amely szerint a miniszterelnök 31 éves, Afrikához személyesen kötődő fiának meghatározó szerepe van a csádi „Magyar katonák Afrikában” misszió elindításában.

Miután az Orbán Gáspárról szóló információ ellenőrzése során falakba ütköztek, január 2-án a Direkt36 három minisztériumnak – Honvédelmi Minisztérium (HM), Miniszterelnöki Kabinetiroda és Miniszterelnökség –, majd nem sokkal később egy negyediknek – Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) – közérdekű adatigényléseket küldött. Azt próbálták megtudni, Orbán Gáspár pontosan milyen szerepet játszik a készülődő csádi „Magyar katonák Afrikában”misszió előkészítésében, milyen felhatalmazással, kinek az állományában, és hogy hol végzi a munkáját.

Válaszok és titkolózás

A HM január 17-i válaszából csak annyi derült ki, hogy Orbán Gáspár „tiszti rendfokozatban és beosztásban a Magyar Honvédség állományában szolgál,” de a pontos rendfokozatot nem árulták el, a többi kérdésre pedig nem válaszoltak. A HM arra hivatkozott, hogy a csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, a többi kérdés tárgya pedig nem közérdekű információ. A többi minisztérium mind tagadta, hogy Orbán Gáspár munkát végezne számukra, a Kabinetiroda annyit ismert el, hogy rendőrségi utasítás alapján a miniszterelnök családtagjai beléphetnek a Karmelita kolostorba és a tárca többi épületébe.

A Direkt36 és a Le Monde a magyar kormányzati szervek tagadó vagy elzárkózó válaszai után kezdte el tüzetesen átnézni a csádi és nigeri kormányzati Facebook-oldalakat, és így sikerült beazonosítani Orbán Gáspár szerepvállalását mind a magyar katonai, mind a külügyminisztériumi delegációkban. A miniszterelnök fia az egyetlen olyan szereplő, aki 2023 májusától 2024 januárjáig a legalább hat, az magyar katonák afrikában misszió előkészítéséhez kapcsolódó tárgyalás mindegyikén részt vett a fotók és videók tanúsága szerint. Több helyen csak hátulról vagy profilból, a testalkat, hajviselet vagy éppen öltözködés, más fotókon is felbukkanó ruhadarabok alapján lehetett beazonosítani.

A szerepvállalás rejtélye

Az afrikaiak oldaláról készített és Facebookra feltöltött felvételek, illetve a látogatások részleteit ismerő források információi alapján 2023 májusában a magyar delegáció Orbán Gáspár és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárral, Azbej Tristannal és a Honvédelmi Minisztérium több munkatársával közösen tárgyalt csádi és nigeri kormányzati szereplőkkel. Az államtitkár hivatalosan a „Hungary Helps” humanitárius programról, míg a honvédségi szereplők a „Magyar katonák Afrikában” misszió részleteiről tárgyaltak.

A következő hónapokban Orbán Gáspár szintén Azbej Tristannal, de immár a magyar külügyminiszterrel, Szijjártó Péterrel is több találkozón részt vett. Szeptember végén és október elején a csádi külügyminiszterrel, az elnöki palotától távolabb eső vendégházak egyikében folytak a tárgyalások. 2023 október 17-én és 2024 január elején pedig az elnöki palotában tartottak találkozókat, ahol Orbán Gáspár is jelen volt.

A kérdőjelek

Az, hogy Orbán Gáspár milyen minőségében vesz részt a magyar katonák afrikában létrehozandó missziójának előkészítésében, továbbra sem egyértelmű. Ha katonai minőségben teszi ezt, azt hivatalosan nem erősítették meg, és a személyazonosságának elrejtésére tett próbálkozások is kérdéseket vetnek fel.

Forrás: Direkt36